KONST - MIN TERAPI…  

 

I samband med en färdolycka på väg till mitt arbete år 1994 råkade jag ut för en wiphlaschskada som slog ut mig rejält och som jag fortfarande har mycket stora besvär och problem med.
MIN CHEF
Lennart! Min dåvarande chef. Ringde hem till mig flera gånger i veckan och försökte peppra upp mig när jag var sjukskriven.
En dag när vi pratades vid per telefon ,tappade han lite av sitt tålamod och sa följande:“ Annika, du behöver någon form av terapi“. Jag vet” säger min omtänksamma chef. “Du, ska börja måla akvarell”.
“Nej, säger jag, inbilla dig inget. Jag tecknar sämre än en treåring“.
Min förstående chef ger inte upp hoppet utan säger “ Annika, det handlar inte om att något ska bli perfekt eller att du ska rita av ett objekt. Du ska enbart leka med färgen och följa rörelserna som den hand som håller i penseln vill”.
 Bara lek! Ingen tanke!
 Sagt och gjort. Jag lät mig övertalas, det var trots allt värt ett försök, för det kunde jag känna någonstans i mitt inre.
Min chef och min dotter Helen inhandlade block, två penslar och akvarellfärg åt mig.

 

TILL HANDLING………
Jag satt på en stol, vid ett bord med mina inhandlade målarsaker som jag packat upp och ställt i ordning på bordet. Ja, jag försökte verkligen och gjorde precis som Lennart hade förklarat för mig.. Bara lek! Ingen tanke! Min reflektion efter de första små akvarellmålningarna var.
 Herregud! Vilka mardrömsmålningar jag åstadkommit. All by my self.
 Jag förstod  av målningarna att mitt inre var kaotiskt .
 Lek med pensel, blev till allvar när jag förstod att man faktiskt kunde måla sig ur en livskris.
Idag målar jag i olja och det har jag gjort i några år…… Jag målar i starka och klara färger och tycker mycket om när det är ordentligt med färg på de motiv jag målar. Med akvarellfärger kunde jag aldrig åstadkomma samma resultat. Därav  anledningen till att jag istället började måla i olja.

 

MOTIV
Motiven tar jag ur mitt inre, det brukar bli ett symboliskt målande, som är mycket intressant för mig att beskåda, tycka till om och smaka på. En slags inre resa som ger mig, för det mesta en puff i rätt riktning i min livs utveckling.
Jag kan också hämta motiv från fotografier, vykort etc, som berör. Ibland vet jag faktiskt inte varför, jag valt just precis det där motivet. I slutändan bruka ändå allt få sin förklaring.
Jag har inte målat många tavlor och det har för mig ingen som helts betydelse. Mitt skapande kommer inte på posten utan det är en känsla i min kropp som växer och blir till ett skapandebegär som behöver få komma ut och formera sig till det motiv som skapas på den tavla jag målar på mitt staffli.

Min konst - min terapi, för mig, blev det bingo.
Jag tycker om mina tavlor som jag målat. Även om jag är den värste kritikern.
Från att teckna sämre än en treåring, till att leka med färg och måla sig ur en livskris och sedan kunna måla rosor, änglar och stenar och att man kan se vad det föreställer, det är inte illa, det är underbart! Jag känner mig oerhört stolt, över mig själv, att ha lyckats åstadkommit dessa verk, om än i blygsamhet och stor förundran över att jag inte ger upp. Med envishet, nyfikenhet och stor vilja kommer man långt och besitter man dessutom eller har lyckats skapa sig en positiv inställning till livet, är allting mycket enklare.

 

KANSKE
du kan få mod och styrka efter att ha läst om hur jag kom igång med mitt målande och hur det hjälpte mig ur en livskris, till ett accepterande av verkligheten, att befinna sig i nuet och inte i vad som har varit..
 Våga släppa taget. Ut till det okända och mot nya mål i livet. Skapa en annan, nyare och annorlunda plattform i livet.
 Där du, än med skrävlande ben sätter ner första fotsteget mot nya visioner och mål, efterhand som du märker hur det förändrar ditt liv till det bättre med din nya och annorlunda plattform. Stabilt med bägge fötterna stå du när du ha återfått tryggheten i dig själv och inte genom något annan. Trygg i dig själv. Mår du oändligt mycket bättre än du gjorde innan och gör saker i ditt liv som du tidigare måhända, fantiserade eller dagdrömde om. Och du gjorde det alldeles själv av egen vilja.        

 

Stor kram på dig från  Annika       

 

Fotograferat har min dotter Mia - se galleriet.

ros

 

                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innehåll

 

PRIVAT SITTNING

 

REGRESSION

 

TAROT/MEDIAL VÄGLEDNING

 

REIKI HEALING

Distanshealing

Andlig healing

 

AUTOMATISK SKRIFT/GESTALTTERAPI

 

PRISLISTA

 

DIKTER

Amors pilar

Fågel, vit som snö

Kärlekens ängel

Sorg, du är grym

 

SAGOR FÖR VUXNA

Bröllopsfest i universum

Varelsen

 

BERÄTTELSER UR MITT LIV

Tärnö - en ö i Blekinge skärgård

Allergihunden Rocky

Käre broder

Min bror Kai är död

Ondskans ansikte

 

 

 

 

angel

 

 

 

 

copyright Annika Vikingsson Adapted Karin Ahlquist